Donatı Metrajı Nasıl Yapılır?
Betonarme projeler, gerek hızlı imal edilebilmelerinden gerekse de ekonomiklik ilkesine uygunluğundan dolayı oldukça talep gören yapı sistemleridir. Beton ve armenin yani donatının birlikte çalışmasıyla oluşan bu sistem çekme ve basınç iç kuvvetlerine karşı kusursuz bir performans sergiler. Betonarme yapılar, özellikle narin yani temel oturum alanı küçük, uzunluğu yüksek olan binalarda büyük kolaylıklar ve dayanımlar sağlar.
Donatı Nedir?
Donatı, betonarme yapı sistemlerini oluşturan taşıyıcı unsurların (kolon, kiriş, perde duvar vb.) içerisinde kullanılan, sıcakta haddelenmiş ya da soğuk çekme yöntemiyle üretilen çelik malzemedir. Bu çelik malzeme nervürlü inşaat demiri, çelik hasır, kompozit donatılar olabilir. Hatta gelişmişlik düzeyi daha geride olan toplumlarda, çelik donatı yerine bambu ağacının da tercih edildiği bilinmektedir. Bununla birlikte yüksek korozyon dayanımına ve son derece yüksek çekme dayanımı özelliğine sahip olan kompozit donatılar da gelişen malzeme teknolojisi sayesinde Geleneksel çelik donatıların yerine kullanılmaktadır.
Donatı Metrajı Nasıl Yapılır?
Donatı metrajı genel olarak ağırlık üstünden yapılmakta olup, çoğu zaman ise bu ağırlık birimi ton olmaktadır. Kullanılan toplam donatı boyunun, donatı birim ağırlığı ile çarpılmasıyla ağırlık donatı metrajı çıkartılmış olur. Donatı metrajını Excel'de bir metraj tablosuyla yapabileceğiniz gibi harici programlar yardımıyla da kolaylıkla yapmanız mümkün. AMP Kurumsal Hakediş ve Yaklaşık Maliyet programında yer alan Demir Metrajı bölümüyle, çok büyük projelerinizin dahi donatı metrajlarını dakikalar içinde yapabilirsiniz.
Donatı Metrajı Neden Önemlidir?
Statik olarak bir yapının ayakta kalması ile projedeki demir işçiliğinin kalitesi arasında doğrudan bir korelasyon bulunmaktadır. Demir işçiliğinin kalitesi üst noktada olan bir proje, yapısal olarak pek çok problemin önüne geçmiştir diyebiliriz. Yapıdaki çekme mukavemetlerinin karşılanması açısından çelik donatı ve işçiliği, çok önemli bir rol oynamaktadır.
Günümüz inşaat projelerinde maliyet analizi oldukça önemlidir. Demir de kıymetli bir maden olmasından dolayı ve inşaat projelerinde yüklü miktarda kullanıldığı için en önemli maliyet kalemlerinden olmaktadır. Bu sebepten, projedeki donatı metrajınızı çok hassas yapmanız gerekir. Yapının birçok noktasında kullanıldığı için donatıların kullanım alanı oldukça yaygındır ve bu yaygınlık hesaplarda hataya sebebiyet doğurur. Donatı metrajlarınızı AMP Kurumsal Hakediş ve Yaklaşık Maliyet programında yaparak, hata oranınızı sıfıra indirebilirsiniz. Excel'den, Com Yazılım'dan, IdeCAD'den ve Kolay Metraj'dan da tüm donatı metrajlarınızı oldukça kolay bir şekilde Demir metrajı ekranına aktarabilirsiniz.
Günümüzde paket analiz programlarından, statik olarak çözümlenen betonarme projelerin donatı metrajlarını alabilirsiniz. Ancak bu programlarda, imalat gereği ya da güvenlik katsayısı sebebiyle çizim aşamasında eklenen ve çıkarılan metrajları bulmanız mümkün değildir. Bu türden sonradan eklenen ya da çıkarılan donatıların metrajını AMP Kurumsal Hakediş ve Yaklaşık Maliyet programı demir metrajı bölümünde hızlıca yapabilirsiniz. Gerek proje dışı sonradan eklenen donatıların, gerekse de minha edilen donatı metrajlarının girişini hızlı bir şekilde yapmanız mümkün.